Wat was het gezellig druk op de oogstdag op Tiengemeten!
 
Op zaterdag 3 september zijn er veel mensen op stap gegaan richting Tiengemeten om daar de vele activiteiten rond de oogstdag mee te maken. Op alle plaatsen bij alle activiteiten was het gezellig druk!
Regelmatig gingen huifkarren vol met mensen richting “Het oude Land” om daar het oogsten van het graan en het delven van de aardappelen niet alleen gade te slaan, maar ook om er daadwerkelijk aan deel te nemen. De naam Weemoed voor dit gedeelte van het eiland deed zijn naam eer aan. Volgeladen wagens met de halmen, getrokken door paarden gingen richting het landbouwmuseum om daar gedorst te worden. Een prachtig gezicht, gadegeslagen door velen. Voor kinderen waren er kleine dorsvlegels, zodat ze konden ervaren, hoe zwaar het dorsen met de hand is!
Op de braderie met kramen gerelateerd aan de landbouw was het de hele dag ook een komen en gaan van de mensen en kinderen en er werd goed verkocht. De kraamhouders konden tevreden zijn! De touwslager, waar de kinderen zelf een springtouw mochten maken, was al snel door zijn materiaal heen. En wat te denken aan het op ouderwetse manier bakken van brood!
Het Rien Poortvlietmuseum en het landbouwmuseum mochten ook veel bezoekers verwelkomen. Men sprak zelfs van een record aantal bezoekers! Het ambachtelijk bereiden van chips was dan ook al halverwege door al zijn ingrediënten heen.
Ook de kinderen werden zeker niet vergeten: Kabouter Spruiteprak was met zijn vrouwtje aanwezig om iedereen te verwelkomen en de kinderen gelegenheid te geven allerlei knutselopdrachten te doen. Verder was er een luchtkussen, konden de kinderen ponyrijden, de kracht van water ervaren bij het brand blussen, dorsen met speciale dorsvlegels enz. enz.
 
 
Het shantykoor de Marktmakkers uit Oudenbosch zorgde voor de muzikale omlijsting en de dans- en kostuumgroep Schampeljoen uit Dordrecht bracht de sfeer terug van jaren geleden, die zo goed past bij het oogsten op het land.
Alle vrijwilligers die zo hard gewerkt hebben om alles te realiseren, kunnen terug kijken op een zeer geslaagde oogstdag, waar ook het weer voor meer dan honderd procent meewerkte.
En nu op naar volgend jaar?! Natuurlijk!!! Maar ook buiten de oogstdag is er in en rond de musea voldoende te zien en mee te maken. Tot 1 november heeft u nog de gelegenheid de musea te bezoeken.
In het landbouwmuseum kunt u ervaren waar ons voedsel vandaan komt en de vele landbouwwerktuigen bewonderen. Voor kinderen en volwassenen is er de uitgebreide mecanotentoonstelling. Voor velen ook een stukje nostalgie en de kinderen kunnen er zelfs mee aan het werk.
In het Rien Poortvliet museum nog gauw even genieten van de expositie van dit jaar en van een aantal werken van Jopie Huisman. Op de kabouterzolder kunnen jong en oud de vele kabouterboeken bewonderen en op gaan in hun fantasie!
Op 1 november gaan de musea dicht om zich voor te bereiden op het nieuwe museumjaar met nieuwe exposities. Op 1 april 2017 openen de musea weer de deuren.
Voor verdere informatie over beide musea: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl en www.rienpoortvlietmuseum.nl
 
 

Wilt u de sfeer van deze dag nog eens na beleven?

Kijk dan naar de fotoreportage van Anke Mahne   >KLIK HIER<

 

Contactgegevens


Tiengemeten 19a

3284 BE Zuid-Beijerland

0186 660 236

(tijdens openingsuren 10.30 - 16.30)

info@landbouwmuseumtiengemeten.nl

Privacy statement

 

Arrangementen

Boekingskantoor: Tiengemeten 19a

3284 BE Zuid - Beijerland

Geopend op werkdagen: 09.00 - 17.00

Tijdens de winterstop gesloten

tot 1 april 2020

 info@landbouwmuseumtiengemeten.nl