• plantuitjes

• werprad rooier

shoutman

• Musea weer geopend vanaf 2 juni

Sinds dinsdag 2 juni is het Landbouwmuseum Tiengemeten (LMT) weer geopend. Daar zijn wij heel blij mee!Wij houden daarbij rekening met landelijke eisen en voorwaarden ten aanzien van Corona. Ter bescherming van u en de vrijwilligers betekent dit een maximering van het aantal bezoekers en verblijfstijd per museum, een eenvoudige registratie bij de ingang en 1,5 meter afstand houden.In verband met de beschikbaarheid van vrijwilligers is het LMT vanaf 9 juli geopend op de donderdag, de vrijdag, de zaterdag en de zondag. Voor de rest van de maand juli (en verder) zal de situatie steeds opnieuw worden bekeken; raadpleeg deze website voor de actuele informatie. Toegangsbewijzen voor de musea Tiengemeten kunt u alleen op het eiland bij de ingang van de musea kopen.Een pontkaartje is alleen verkrijgbaar via de website van Vereniging Natuurmonumenten waarbij u zich ook dient aan te melden voor de overtocht. Het aantal passagiers per overtocht is namelijk gemaximeerd en mondkapjes zijn Read More

graan.2017

Het Landbouwmuseum Tiengemeten toont op perfecte wijze de land- bouwmechanisatie uit de vorige eeuw en laat ieder genieten van het vroegere werken in de Hoeksche Waard en Tiengemeten.

In  2018 de expo GRANEN en PEULVRUCHTEN.

Het Landbouwmuseum laat de ontwikkeling zien in de teelt van granen en peulvruchten. Van het oogsten van de granen met een zicht en pikhaak, zelfbinder, getrokken combine tot de zelf rijdende combine.

Hoe wordt ons voedsel gemaakt?

DSC 0551.1

En door wie? Wat komt er bij kijken? Veel volwassenen en kinderen hebben er geen idee van. Eten levert je eiwitten. Dat is belangrijk want eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Niet alleen bouwen ze je spieren op maar eiwitten zijn ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld afweer en hormonen. Om voldoende eiwit binnen te krijgen kun je dierlijke of plantaardige producten eten. Gemiddeld heb je ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.  Bij het Landbouwmuseum Tiengemeten laten wij dit zien en vertellen de verhalen erbij.

PEULVRUCHTEN Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda's en 'groene' peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken. Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten. De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelas- tend.

bijenenvlindersPROEFVELDEN  Links van het Landbouwmuseum, voor de Helenehoeve, treft men proefvelden aan met vele graansoorten, suikerbieten, aardappelen en diverse groenten. Zeer leerzaam voor een ieder die interesse heeft in het voedsel van vandaag de dag. Tevens worden de zogenaamde Hoeksche Randen getoond, die in de Hoeksche Waard honderden kilometers akkerranden sieren en een duide- lijk functie hebben in de biodiversiteit.

Combine

MECCANO EXPOSITIE Van de ervan van Wim Boer, ooit een vrijwilliger van het Landbouwmuseum, zijn veel meccanospullen ontvangen en daar is een zeer educatieve ruimte mee ingericht, waar kinderen (en ouderen) hun hart aan kunnen ophalen. Je kan er naar kijken en genieten én zelfs mee spelen.

herstel

EXPO 'HERSTEL, GROEI en VERNIEUWING 1940 -1965' De wederopbouw van ons land na de 2 wereldoorlog in de periode 1940 - 1965, is een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis. Oorlogsschade, schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. e LANDBOUWMUSEUM, KLEIGOED GENIETEN BIJ POORTVLIET Dit betreft niet alleen (her)bouw maar ook ruilverkavelingen en de ontginning van nieuw land. Deze expo laat met kaartbewegingen, lucht- fotografie en een doorlopende tijdlijn zien wat dit heeft gedaan met het cultuurlandschap in ons land.

Een expo die met recht uniek is, voor jong en oud.